dilluns, 2 de març del 2009

Euskadi és Espanya


Ho han aconseguit. Els espanyolistes ja poden estar ben contents, finalment les vascongades han caigut. Desprès d'intentar-ho de totes les maneres possibles, els no-nacionalistes (ni poc) manaran al País Basc durant els propers quatre anys. Si no hi ha cap daltabaix, PSOE, PP i UPD formaran govern, i faran fora al PNB. La manera d'aconseguir-ho ha estat ben simple: només ha calgut impedir que un 10 % de la població pogués exercir el seu dret a vot. D'aquesta manera, les coses són molt més fàcils.
Si l'esquerra abertzale hagués pogut votar, hauria tret, com a mínim, 7 escons. Suficients, no cal dir-ho, per a impedir la victòria espanyola. Però no, la democràcia espanyola, la de les tupinades i les tortures, ha estat inflexible, i més de 100.000 bascos s'han quedat sense veu. Aquesta és la seva democràcia.
Més del 60 % dels bascos ha votat partits no espanyolistes (PNB, EA, EB, D3M i Aralar), però han guanyat els espanyolistes. Com s'enten? Doncs ben fàcil; a part de les prohibicions, el sistema electoral hi ajuda força. A la Comunitat Autònoma basca, els tres territoris escullen el mateix nombre de diputats. Malgrat que Àlaba només representa el 14,36 % de la població basca, envia al Parlament els mateixos representants que Biscaia, amb el 53,18 % de la població. D'aquesta manera, el feu espanyolista alabés contraresta les províncies més abertzales, i el PPSOE pot estar tranquil. Dels 38 escons espanyolistes, 15 són alabesos; un 14 % d'habitants otorga el 40 % d'escons.
Són les seves normes, la pilota és seva i en fan el que volen. Si convé, no deixen jugar als que no són amics seus; i a sobre, quan guanyen, fan el milhomes. Ara ens sentirem a dir, cada dos per tres, que Euskadi també és Espanya, que els bascos s'han cansat del jou nacionalista i vint mil parides més. Però no ho oblideu, han guanyat fent trampes, i moltes. Jo personalment, mai no els reconeixeré aquesta victòria fraudulenta, aquest insult a la democràcia. La voluntat popular dels bascos ha estat trepitjada, els seus drets com a poble anorreats.
Les basques i els bascos han parlat, i ho han fet molt clarament; 3 de cada cinc volen una nació lliure. Tot i això, el front nacional molt probablement els governarà durant els propers quatre anys. Aquesta és la democràcia espanyola, la mateixa que ens impedeix, als catalans, decidir el nostre futur i triar les nostres pròpies regles de joc. Davant d'aquest enemic implacable, cal seguir lluitant. Amb totes les forces, per tots els mitjans, des d'aquí i des d'allí, fins que els nostres drets siguin garantits i la voluntat dels pobles sigui respectada. Ta segi aurrera!

10 comentaris:

Àlex Gómez Ribera ha dit...

És increïble, com que tenen la paella pel mànec, munten les lleis a la seva manera.

No se si realment al final pactaràn els espanyolistes, però l'estratègia per arribar en aquest punt ja està feta. Sembla mentida que això estigui passant.

Àlex

Jordi Masdeu ha dit...

Sí Àlex, l'espectacle és esfereidor. Ara bé, a mi el que més m'indigna és que encara treuen pit, i segur que a partir d'ara el missatge dels mitjans oficials serà que a Euskadi la majoria de la gent no és nacionalista.

Unknown ha dit...

Jordi,una pregunta que no se,els repartiment d'escons, es fa desde Espanya o poder decidir?,perque potser el PNV podia haver canviat aquesta llei fa molt temps, però ja li anava be la part d'Alava, perque el vot Abertzale, no fos tan influent.

Jordi Masdeu ha dit...

Jordina, no se com es decideix, però de ben segur que al PNB ja li anava bé, com a mínim fins ara. D'altra banda, es tracta d'un gest de bona voluntat cap a Àlaba, per lligar-la més en curt i evitar temptacions secessionistes.

Adam Majó ha dit...

Molt encertat l'escrit.
Ja ho deia el poeta: He visto las calles....

Anònim ha dit...

Una pregunta:

Quan fas aquesta reflexió:

"Malgrat que Àlaba només representa el 14,36 % de la població basca, envia al Parlament els mateixos representants que Biscaia, amb el 53,18 % de la població"

¿Defensaries també per a Catalunya un sistema electoral on es primés la població per damunt de l'anomenat "equilibri territorial"?

Jordi Masdeu ha dit...

Jo sóc partidari de l'equilibri territorial, i crec que el parlament ha de representar tot elpaís, no només les zones més poblades. Ara bé, el cas d'Àlaba em sembla molt exagerat, i va molt més enllà d'un simple reequilibri territorial.A Catalunya, per exemple, Tarragona (11,3% de la població) té 18 escons (13,3%); Girona (9,67%) 17 escons (12,5%); Lleida (5,8%), 15 escons (11%); i Barcelona (73%), 85 escons (62%). Hi ha reequilibri, però res a veure amb el cas basc.Per fer un símil, Tarragona hauria de tenir uns 30 escons.
En resum, Catalunya ja té un sistema equilibrat, i crec que és prou just (tot és millorable, esclar).

Anònim ha dit...

Fantàstic escrit!!!
Ets un crack!

Unknown ha dit...

Ep,encertades reflexions sobretot en la part final,ara bé a una bona part d´aquest 60% fins aral´hi anat prou bé amb les tupinades(n´hi ha de tota mena) les tortures i la repressiò ferotge sobre la dissidència.De la mateixa manera que molts espanyolistes poden estar contents uns quants ho veuran desde l´oposició i desprès de tants anys tant ben arrepapats ara tindran molt fred als ossos,cap on aniran? al bosc o a palau?

Jordi Masdeu ha dit...

Tens tota la raó, Jordi. N'hi ha que vivien molt bé fins ara, i de cop i volta van de víctimes.