dimecres, 2 de juliol del 2008

Dia sense bosses


El dia 3 de juliol, demà, es celebrarà el Dia català sense bosses de plàstic, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Prevenció dels Residus i el Consum Responsable, que s'inclou en la campanya Catalunya lliure de bosses. Hi haurà diversos actes, però es tracta sobretot de donar a conèixer la iniciativa de la fundació. L'objectiu és reduir, o millor eliminar, el consum indiscriminat de bosses de plàstic d'un sol ús. Les dades són esfereïdores: cada cap de setmana, a Catalunya, es gasten 14 milions de bosses; generen 110.000 tones de residus l'any; triguen 500 anys en descompondre's; estan fetes de petroli; i el més indignant de tot, són molt fàcilment substituïbles. Moltes vegades ens queixem quan les administracions carreguen sobre nosaltres els problemes mediambientals, però en aquest cas sí que podem canviar les coses. Només cal que fem servir els estris de tota la vida: cistells, bosses de roba, carretons, el que ens vagi millor. Com que sempre va bé tenir algun incentiu, la plataforma proposa aplicar una ecotaxa a cada bosa de plàstic. Així, els supermercats haurien de cobrar 20 cèntims per bossa, i aquests diners anirien destinats a un fons econòmic de prevenció, que realitzaria actuacions mediambientals.
No se si la creació del dia sense bosses és gaire encertada (tenint en compte el precedent del dia sense cotxes), però la iniciativa general em sembla magnífica. A d'altres països, com Irlanda, la cosa ha funcionat molt bé, i s'ha reduït en un 90% l'ús del plàstic. El que sembla mentida és que fins l'any 2008 ningú no hagi reaccionat. A Alemanya, fa un grapat d'anys que tothom va a comprar amb les bosses de roba, i a Catalunya algunes empreses com ara Bon preu/Esclat fa molt temps que intenten, sense èxit, promoure els envasos reutilitzables. Però ja ho sabem, si no hi ha multes, no reaccionem. I com que no ens poden obligar a fer servir el cistell, doncs que ens cobrin 20 cèntims per bossa, a veure si així n'aprenem.
Des de la CUP de Manresa vàrem presentar una moció sobre el tema al Ple municipal del juny, però l'equip de govern va demanar-nos de postposar-la fins el juliol, per tal de poder estudiar les mesures que pot prendre l'ajuntament. Esperem de tot cor que la voluntat de la regidoria sigui ferma, i no ens quedem, com gairebé sempre, en bones intencions. Som conscients que les atribucions de l'ajuntament sobre aquest tema són limitades, però molts dels acords que proposem són perfectament assumibles:

-Desenvolupar una campanya progressiva de comunicació a la població (Escoles, entitats,..)i al sector comercial del municipi, dels acords d’aquesta moció i de la necessitat de limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls, i les alternatives més ecològiques (bossa de roba, bossa plegable, carretó, cabàs...).

-engegar dinàmiques amb els comerços com la creació d'una Xarxa de comerços respectuosos amb el medi ambient, proposta que fomentarà principalment l’acord per a que els comerciants del municipi redueixin progressivament l’ús de les bosses de plàstic del comerç.

-Preparar un acord amb els comerços locals posar un preu a les bosses de plàstic, per desincentivar el consum. Destinar el fons que es generi al desenvolupament de campanyes de conscienciació ambiental en l’àmbit de la prevenció i el consum.

-Preparar una proposta de bonificació fiscal a partir de les ordenances fiscals als comerços locals que desenvolupin actuacions per a reduir de forma efectiva el nombre de bosses d’un sòl ús.

-Acordar que es contactarà amb els distribuidors del municipi per a concretar la limitació de les bosses de plàstic de forma específica en els proveïments i activitats que desenvolupi l’ajuntament.

-Acordar regular la distribució de bosses dins el reglament del mercat municipal.

Tot això només depèn de la voluntat política del consistori, i estem convençuts que les mesures es poden implementar sense massa problemes.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Des de l’administració s’haurien de proposar la presa de mesures o conscienciació per part del comerç local, no és que jo sigui fervent seguidora del “proteccionisme administratiu”, però entenc és l’únic interlocutor que els responsables dels comerços de Manresa atendrien per tal d’augmentar les seves ventes.
2 exemples, com a usuària:
Bon Preu té unes caixes de cartró que m’encanten, però si me la descuido a casa: em costa 1 € i en canvi les de plàstic no. No seria més rentable i ecològic donar-les gratuïtes i gravar les de plàstic ? ....
Carrefour: déu ni do! Quan van treure les bosses de compra reciclables “de l’any Xacobeo”, fantàstiques! com un gran cabaç, amb nanses fortes i que a casa es poden utilitzar per emmagatzemar tot tipus de material. També valien 1 €, però amb l’avantatja que quan eren brutes, estripades o simplement perquè les volies tornar a estrenar: anaves a la caixa central i te les canviaven per noves, sense cap cost. M’atabala comprar a Carrefour, massa gran, però només per les bosses (cabaç) de tant en tant anava a comprar. Dissabte 31 de maig vaig anar amb 4 cabaços per fer el canvi i em van dir que ja no ho canviaven, tot i que al final i per últim cop me’ls van canviar. Moraleja: tardaré temps anar a comprar!

Jordi Masdeu ha dit...

Això del Carrefour no ho sabia, però si que coneixia les iniciatives de Bon preu. De vegades oblidem agafar les caixes o bosses de roba, però ens hem d'acostumar a portar-les sempre a sobre. A d'altres països, la gent sempre porta al cotxe (o a la bossa) cistells o bosses de roba, i així sempre estan preparats. Tot és qüestió de conscienciar-se; d'aquí cinc anys no entendrem com podíem malgastar tants recursos.