diumenge, 27 de juliol del 2008

On sortir?

boomp3.com

A aquestes alçades, ja ningú no dubta que Internet és una gran oportunitat per a normalitzar les llengües minoritzades, i que els idiomes sense presència al món virtual difícilment podran competir en el món real. En aquest sentit, el català està fent força bé la feina, i de fet, crec que la seva presència a la xarxa és molt i molt superior a la que li pertocaria, tant per parlants com per presència al carrer.
Les constants campanyes i mobilitzacions han aconseguit que la majoria de companyies tinguin en compte el català, i les xarxes socials, cada cop més importants, també s'han vist obligades a incloure la nostra llengua en les seves opcions. Google, Microsoft, Facebook, tots plegats ja són conscients de la nostra perseverància, i mig món ja sap que el català és una llengua viva, amb milions de parlants que no tenen cap intenció de renunciar a parlar com els seus pares.
Així doncs, ja tenim les eines i els mitjans per aconseguir que la nostra llengua sigui visible, i ara només cal fabricar els continguts. Ja fa molt de temps que els pioners van iniciar la feina, i comptem amb moltes webs i blocs de referència, com ara Vilaweb, Softcatalà, Llibertat.cat, la Viquipèdia, el bloc del Saül Gordillo i molts d'altres; però no podem badar, i hem d'aprofitar totes les oportunitats que ens ofereix la xarxa. Si les noves iniciatives aposten decididament per un referent català i tenen una voluntat clara de reconstrucció nacional, el futur no ens ha de fer cap por. En aquest sentit, em sembla molt interessant la iniciativa de Onsortir.cat, un portal interactiu de l'oci, la cultura i el turisme d'arreu dels Països Catalans.
Tot i que encara es tracta d'una versió beta, i encara hi manca molta oferta, de seguida ens adonem que les possibilitats del portal són enormes. Quan l'invent sigui conegut, i els empresaris dels diversos sectors hi confiin, la pàgina pot esdevenir una mena de central de reserves del turisme més o menys alternatiu, del que defuig les agències tradicionals i els hotels massificats. Si la cosa funciona, poden arribar a simplificar-nos molt la vida. De moment hi trobem allotjaments, restaurants, bars, llocs per fer esport, museus, botigues d'alimentació i encara d'altres opcions d'oci i esbarjo. Podem fer cerques generals, o bé centar-nos en la comarca que preferim. De moment, la oferta està molt centrada en les comarques del nord del país, però segur que aviat hi trobarem recursos de tot l'ambit nacional.
A part de la tasca més aviat comercial, de posar en contacte proveïdors i clients, la pàgina té una altra funció: la difusió de les festes populars i tradicionals d'arreu dels Països Catalans. Degut a l'origen berguedà dels promotors del portal, el primer esdeveniment ofert per onsortir.tv fou la Patum de Berga. Després n'han vingut d'altres, i darrerament han anunciat la retransmissió en directe de la diada castellera de Sant Fèlix, des de Vilafranca. Aquest acord amb els Castellers de Vilafranca i amb RTVVilafranca, permetrà que tots puguem gaudir de la diada més important de l'any sense haver de demanar festa a la feina, i sense haver d'aguantar la calor i la gentada de la plaça (una de les gràcies de la festa, d'altra banda). Jo ja vaig haver de veure l'ultim salt de Patum mitjançant Onsortir, i espero poder gaudir de Sant Fèlix de la mateixa manera. La qualitat de la retransmissió és prou bona, i com que els comentaris són de gent de la terra, són molt més interessants del que ho serien els de TV3.
Si la cosa s'imposa, podrem seguir les festes del país sense sortir de casa, i això de ben segur que ajudarà a construir una consciència nacional més amplia i més ben formada. Els moros i cristians d'Alcoi, Sant Joan a Ciutadella, les Fires a Girona, Sant Jordi a Perpinyà, o l'Aplec dels Ports. El dia que no pugui seguir el ritme en directe, m'agradaria poder veure la Festa Major Alternativa de Manresa còmodament assegut al sofà (i així espiar el meu fill), o bé admirar com pengen el ruc del carnaval de Solsona sense necessitat de moure'm de casa.
Mitjançant aquest servei, molta gent podrà descobrir moltes festes altament recomanables que només són conegudes en àmbits molt reduïts, i persones d'arreu del país podran tastar les festes més llunyanes abans de decidir si les visiten en properes edicions. Internet no només ha de servir per saber el que passa al món, sinó que també ens pot fer conèixer esdeveniments tan espectaculars com la Nit boja de Les Santes de Mataró, de la qual jo no en sabia res fins que l'altre dia vaig trobar el vídeo al bloc del Saül, i que també es pot seguir per onsortir.tv.
Projectes com aquest són els que han d'aconseguir el que TV3 i la resta de canals públics no volen fer; construir un espai comunicacional català, que faci sentir tots els catalans com a membres d'una mateixa terra. Ara que els socialistes i els seus aliats estan arrencant la poca crosta que quedava, cal, més que mai, crear espais de llibertat i conscienciació, espais que ens recordin que tots plegats parlem la mateixa llengua i tenim la mateixa cultura, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.