dimarts, 15 d’abril del 2008

Pobres creacionistes


En un apunt anterior us vaig parlar dels creacionistes americans i de la seva lluita per imposar l'ensenyament de la Bíblia a les classes de ciència. També us parlava de la lluita dels científics i dels ateus en contra d'aquesta onada ultraconservadora. Tinc el costum de mirar de tant en tant els blogs d'aquests darwinistes, com ara Pharyngula o The Panda's Thumb, i he quedat al·lucinat en descobrir la nova maniobra dels creacionistes, que ha esdevingut tot un fenòmen als Estats Units. Es tracta de Expelled, una pel·licula que, tot i que no s'estrenarà fins el 18 d'abril, ja fa mesos que centra el debat científic americà.
El film està dirigit per Ben Stein, un home molt conegut als EEUU. Escriptor, actor, advocat, i escriptor de discursos per als presidents Nixon i Ford. Una mena de Buenafuente, però sense Chiki-chiki. L'argument central de la cinta, si ho entès bé, és el següent: el darwinisme és mentida, perquè darrera la creació hi ha un disseny intel·ligent; però hi ha molts interessos en joc, i els científics ens amaguen la realitat. Hi ha una conspiració de silenci, i qui gosa criticar l'evolucionisme és immediatament expulsat (expelled) de l'Acadèmia. Stein entrevista els científics expulsats, i ens explica com de dolenta és la ciència oficial, i com intenta enganyar-nos amb bestieses com l'evolució.
Em costa seguir la polèmica, perquè el meu anglès no és del tot bo, i a més no domino gaire els temes científics. Tot i així, entenc perfectament el rerefons de la qüestió. Els cabrons dels creacionistes encara van de víctimes, i s'aprofiten de la ignorància i de la conspiranoia de molts ciutadans. Com diu PZ Myers, l'autor de Pharyngula, la pel·licula apel·la principalment als religiosos, als paranoics, als teòrics de la conspiració i als ignorants; és a dir, al 90 % del públic americà.
El cas és que la cinta, abans d'estrenar-se, està generant moltíssima polèmica, i segur que serà un èxit. A Internet hi podem trobar tan la web oficial com la contraweb. La primera és pura publicitat, i ens presenta els creacionistes com als enfants terribles de la ciència. Tenen la barra d'anar de rebels, i fins i tot s'apropien de certa estètica contestatària, bàsicament graffitera. El blog Expelled exposed, per contra, ens mostra les mentides i contradiccions de la pel·licula. És especialment interessant l'apartat The Truth behind the Fiction, on es desmunten, punt per punt, les falsedats.
La pel·licula només és un altre element que posen en joc els neo-cons americans per tal d'aconseguir el somni de tots els fonamentalistes, cristians, musulmans o jueus: volen que tot, des de la ciència fins la llei, estigui dictat per la religió. Als Estats Units, les interferències entre religió i política són enormes, i amenacen en convertir-se en un problema per a la democràcia. Aquí potser no hem arribat tan lluny, però els fonamentalistes també tenen poder. Només cal recordar les ingerències de la conferència episcopal, o les consignes que l'emissora dels bisbes llança constantment contra l'estat laic.
Jo respecto les creences de cadascú, i només demano que ells facin el mateix. No entenc aquesta obsessió per controlar la vida dels altres. Em sembla molt bé que ells no vulguin avortar, o separar-se, o casar-se entre homes, o acabar amb el patiment i el dolor; però a nosaltres que ens deixin en pau! Resulta que jo no puc morir dignament perquè a quatre catòlics no els agrada que decidim quan volem morir, o les dones han d'avortar d'amagat perquè el Papa creu que són unes assassines. O molt pitjor, al món s'infecten de SIDA milions de persones, perquè el vaticà els condemna si fan servir condons.
Sort n'hi ha que el vaticà fa anys que va acceptar l'evolució, que si no, ja m'imagino les campanyes del Libertad Digital contra l'ensenyament del darwinisme, i en Rouco reclamant la projecció de Expelled a tots els cinemes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'estrenaran aquí?