diumenge, 17 de febrer del 2008

BORN IN THE USA


9,826,630 quilòmetres quadrats i 303,375,000 habitants. Realment, els Estats Units són molt grans, i s'hi troba de tot. D'una banda, la majoria dels moviments de protesta tenen l'arrel als EUA, i de l'altra, el conservadorisme polític i moral instal·lats a la Casa Blanca. Els envejo algunes coses, però el que no vull veure ni en pintura és la influència de la religió en la vida diària. L'esfera política està molt contaminada per la religiosa; d'aquesta intromissió en podem trobar molts exemples, però el que millor conec és la disputa entre evolucionistes i creacionistes, on es veu el millor i el pitjor de la societat americana.
Les primeres noticies que vaig tenir sobre el tema les vaig rebre a través dels llibres de l'Stephen Jay Gould, paleontòleg i divulgador de la ciència . Els seus articles, reunits en diversos llibres (molts d'ells traduïts al castellà i alguns al català), tracten de manera molt amena i comprensible diferents aspectes de la ciència, però especialment de temes relacionats amb l'evolució i el darwinisme. Llegint les seves fantàstiques narracions vaig descobrir què fins l'any 1987 als EUA hi havia estats on era obligatori ensenyar el creacionisme a les escoles. De fet, encara ara la polèmica continua, i el concepte de Disseny Intel·ligent està molt de moda. Perquè us en feu una idea, aquí teniu aquestes estadístiques extretes de la pàgina de Gallup, on podem veure què pensen els americans sobre el tema:

Primer de tot, una gràfica que mostra, per anys, com creuen els americans que va aparèixer l'home:

Un 43% d'americans creu que l'home va ser creat per Déu, un 38% que va evolucionar (però guiat per Déu) i només un 14% que va evolucionar tot sol. I l'any 1982 encara era pitjor!

Però aquestes dades no són fruit de la igmorància o la indiferència, sinó que com més hi pensen, pitjor. Fixeu-vos en aquestes dades:


Entre la població general, un 31% creu en l'evolució no guiada, però entre els que han pensat molt sobre el tema, l'index baixa al 27%. Suposo que els únics que donen voltes al tema són els creients, i els altres simplement donen per feta l'evolució i no hi reflexionen.

Sobre l'ensenyament del creacionisme, aquí tenim les dades:

A un 45% de la població els és igual que s'ensenyi creacionisme o evolucionisme; un 30% s'emprenyen si només s'ensenya a les escoles l'evolució, i només un 18% es molesta perquè s'ensenyi el creacionisme i prou. Resumint, a la inmensa majoria de la població els està bé que el creacionisme sigui ensenyat als seus fills com a veritat científica.

L'única dada que convida a l'optimisme és la següent:

Quants més estudis té una persona, més favorable a l'evolucionisme es torna.

Amb aquestes dades a les mans, és fàcil comprendre la creixent importància de la religió en la campanya electoral americana (i no només entre els candidats republicans), i la influència que exerceixen els grups de poder religiosos en la política del país més poderós del món.
Tot plegat, l'integrisme s'escampa imparablement a banda i banda del món, i només la raó pot parar tot aquest desgavell. Si voleu endinsar-vos més en la polèmica, visiteu els blocs d'aquest parell d'ateus americans, PZ Myers i Greta Christina,lluitadors incansables contra les irracionalitats religioses, vinguin d'on vinguin.
Per cert, ja se que la foto del Bruce Springsteen no ve massa al cas, però la trobo molt bona.