dimecres, 30 d’abril del 2008

El nen prodigi

Hi ha vegades que les paraules no són suficients. Davant de certes coses, el llenguatge es queda curt per transmetre els nostres pensaments. Quan he vist el següent vídeo, m'he quedat bloquejat:




No se que dir, les idees em pujen al cervell, però no sóc capaç d'articular un missatge clar. Són tants, i tan variats, els estímuls, que no se per on començar. D'entrada, em venen ganes de denunciar als pares de la criatura, per abusar d'un nen d'una manera tan evident. De la mateixa manera que no es pot fer baixar a la mina un nen d'onze anys, tampoc s'hauria de poder exhibir un nen d'onze anys en un púlpit, sospito que amb l'objectiu de treure'n alguna cosa més que pau espiritual.
Evidentment, el discurs no s'aguanta per enlloc; el nen prodigi ni tan sols intenta dissimular, disfressant el literalisme bíblic de disseny intel·ligent, i repeteix el missatge creacionista clàssic. El que us deia, em poso malalt només de sentir-ho. No val la pena rebatre'l; quan algú es mira les coses des del fanatisme, la raó no te cabuda en el seu pensament.
Aquest tema m'està començant a obsessionar, perquè considero que pot arribar a posar en perill els valors principals de la nostra societat. En un apunt anterior us parlava de la pel·licula Expelled; segons aquesta web, fou la desena més vista als EUA en la setmana de l'estrena. Segur que molta gent no se la pren seriosament, però només que el missatge cali en una part dels espectadors, el resultat pot ser nefast. De fet, un noi jueu que acabava de veure el film, va enviar una carta a Michael Shermer on titllava els científics de nazis per donar suport a l'evolució. Aquest és un dels punts centrals de l'argumentació creacionista: els nazis eren racistes perquè eren evolucionistes; per tant, l'evolucionisme és el causant de l'holocaust.
Poc importa que l'antisemitisme tingui segles d'història, ni que els nazis fossin en realitat seguidors de la selecció artificial i no de la natural (la darwiniana), ni que els enemics dels nazis fossin evolucionistes. De fet, poc importa la realitat; el que cal és fer-nos creure que darwinisme i nazisme és la mateixa cosa. Així tenen l'excusa, al marge de les seves motivacions reals (les religioses) per condemnar la teoria. A mi no m'enganyen, però hi ha gent menys informada i, sobretot, amb més ganes de creure'ls, que sí que els seguirà.
Vull ser optimista, però no veig les coses gens clares. L'ultim que necessitem, en el clima de crisi que ens envolta, és el retorn de la religió al centre del debat científic i polític. De moment la cosa no surt dels EUA, però ja sabem amb quina facilitat els europeus copiem tot el que fan els ianquis, i com ens agrada posar-nos a la seva alçada.

1 comentari:

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.