dimarts, 19 de febrer del 2008

ALCALDADA A MANRESA


El que va passar dilluns a l’ajuntament de Manresa és una vergonya democràtica que cal explicar amb detall. El dimecres dia 13, com cada dimecres abans del Ple municipal, la CUP va presentar les mocions que volia discutir al plenari. Aquest més hi havia dues propostes: una on es demanava la retirada dels vestigis franquistes en la nomenclatura i els edificis públics, i una altra on es condemnava la il·legalització de l’esquerra abertzale.

Doncs bé, resulta que fa deu anys, els grups polítics que hi havia aleshores a l’ajuntament (els mateixos d’ara excepte la CUP i la PxC), van decidir que en els plens immersos en campanya electoral no es podien presentar mocions. Amb aquesta excusa, l’alcalde Camprubí va decidir no acceptar les mocions, i la CUP es va quedar sense veu al Ple. Com a mesura de protesta, el regidor Roger Torras va decidir no assistir-hi, tot i que aquest era el seu darrer ple.

Suposo que ara els partits de l’ajuntament diran que els de la CUP som uns immadurs, que no sabem com és la política de debò, que som uns radicals que boicotegem les institucions,…
I és cert, som tan ingenus que creiem que els plens serveixen per a fer-hi política, i no per passar l’estona. És normal que a la resta de partits no els faci res perdre un ple, perquè els seus aparells de propaganda i la seva tasca institucional ja els fan la feina. Però la CUP només disposa dels plens i de la feina de carrer per difondre la seva tasca i per solucionar les mancances de la ciutat. Durant l’any hi ha 11 plens ordinaris, un dels quals es dedica als pressupostos i on tampoc s’accepten mocions. Així doncs, resulta que en una quarta part de mesos la CUP no pot fer la seva feina ( i cada any hi ha eleccions). Ens sembla excessiu.

L’excusa que ens posen, la proximitat de les eleccions, ens sembla també molt poc seriosa. Si els partits grans no es volen fer malet en període preelectoral (si ni tan sols estem en campanya!) és el seu problema. Els interessos de partit no poden passar mai davant dels interessos de la ciutat. I si el mes abans de les eleccions l’alcalde decideix suprimir la zona esportiva del Congost? Tampoc es podrà dir res?

La moció sobre els noms dels carrers pot esperar, però la de suport als partits il·legalitzats preventivament només te sentit ara. Un cop passades les eleccions, potser els tornen a legalitzar i tot. És ara que cal denunciar la situació, que cal aclarir que les eleccions no són
democràtiques si una part de la societat és il·legalitzada sense raons objectives. Potser per això s’han tret del barret aquest acord no escrit, del que ningú ens havia advertit fins que no hem tocat aquest tema.

És ben curiós; mentre ens hem centrat en temes del dia a dia municipal (sala polivalent, bicicletes, Riera de Rajadell,…) tot han estat bones paraules i copets a l’espatlla. Però quan hem començat a parlar de temes més polítics, el PSC ens ha saltat al coll, tan en la qüestió de l’autodeterminació dels pobles com en la de la negació de la democràcia.
Si fem bondat ens ignoren, però quan posem el dit a la nafra, aleshores venen a per nosaltres. L'alcalde ha quedat ben retratat, negant la paraula a un partit escollit democràticament que volia expressar les seves idees al Ple municipal, el fòrum polític més important de la ciutat. I els altres partits, tan els del govern com els de l’oposició, ben calladets. No van dir res després de les declaracions del senyor Irujo, i ens han girat l’esquena altre cop en aquest cas. Molt bé, ja sabem a què atenir-nos.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

I encara més tenint en compte que la CUP que és qui presenta la moció no pren part a les eleccions espanyoles. Però jo voldria fer una pregunta que potser algú me la podrà respondre: És vinculant l'acord tàcit al que van arribar els grups presents a l'ajuntament de Manresa fa 10 anys? O l'explicació oficial de l'alcalde per no acceptar les mocions presentades és una altra?

Anònim ha dit...

Els temes del dia a dia, sobretot en l'àmbit municipal, són precisament els més "polítics". Fer ús dels plens municipals per discutir sobre la guerra d'Indoxina sí que em sembla una falta de respecte pels manresans.

Jordi Masdeu ha dit...

O sigui que, segons el manresà empipat, que els partits independentistes bascos no puguin participar en les eleccions generals no és un tema que importi als manresans. Doncs si la solidesa de la democràcia espanyola no ens interessa, ja m'explicaràs!

Anònim ha dit...

Al Ple MUNICIPAL s'hi fa política MUNICIPAL. Si a la CUP li preocupa la política espanyola, que es presenti a les generals i no malgasti el temps i els diners dels manresans de forma irresponsable.

Jordi Masdeu ha dit...

A mi em sembla que quan el que està en joc és la legitimitat de la democràcia, difícilment es pot perdre el temps. A més, l'altra moció que se'ns va denegar tractava de política municipal, i igualment no es va admetre. Com els altres partits, la CUP te dret a presentar les mocions que cregui oportú, sobre el tema que consideri convenient. Que l'alcalde ho impedeixi és intolerable, es miri com es miri.

Anònim ha dit...

Jo em pensava que els diners dels manresans es malgastaven en els super-sous de l'equip de govern, o en els múltiples càrrecs de confiança, o en les obres que costen el triple del pressupostat, o en les ajudes als clubs privats de bàsquet....Però resulta que no, que es malgasten quan la cup presenta una moció sobre els bascos.

Anònim ha dit...

No és un acord vinculant de cap de les maneres. Ells parlen d'un "pacte de cavallers" i es basen en la majoria dels grups municipals per respectar-lo. Legalment és l'alcalde qui pren la responsabilitat. Oficialment, és ell i no cap altre regidor qui impedeix o autoritza els ordres del dia.
Es tracta d'un acord que no existeix enlloc més, que em consti. Cosa que diu molt poc a favor de qui el vol respectar per sobre de tot. Parlen que no volen fer electoralisme als plens (la CUP tampoc ho vol) i això vol dir que en tots els altres plens fan electoralisme. De fet, en alguns plens llargs (el de pressupostos, per exemple) en el moment que la premsa marxa, ningú vol prendre la paraula. Ja no val la pena, segons ells. Tot plegat, de fireta, creieu-me.
Els plens són per parlar de política. La Manresana i la de Tombuctú, si fa falta. O les injustícies no són competència de tothom? Aquest manresà empipat amb la CUP li diria que si vol que als plens no es parli de política, que voti a algú que no sigui la CUP, perquè la porugueria, el perfil baix i la hipocresia que fan gala tots els altres partits li escaurà molt millor. S'ha de ser més valent, caram. I arribar a acords (encara que l'acord sigui constatar que estem en desacord)I no dic pas que no es parli de gestió manresana, que a cada ple ens en fem un tip. I de política també, amb mocions presentades per la CUP i per totes les altres formacions. Hem tingut mocions que parlaven de punts de l'àfrica, d'àsia o d'amèrica llatina que no han estat presentades per la CUP. M'extendria molt més, però tampoc vull convèncer a ningú. Jo no veig perquè hi ha d'haver aquest pacte, però si hi és, em sembla que la exclusió d'una opció política de les eleccions és motiu per trencar l'acord. Això només passa en els pitjors règims al món i a Europa és una vergonya indefensable